fredag 9 december 2011

Julspecial från andra sidan

Då var vi väl här igen, den mest uppmärksammade högtiden i hela världen. En tradition som funnits innan ens kristendomen blev mainstream, fast då i januari och med ett klassiskt julblot istället (då man offrade allt från getter till grannens stryktipskuponger). Vad hade vårt samhälle varit utan denna fantastiska dagen?
Ta t.ex. Gävle, en fantastiskt tråkig stad med ett hockeylag som drar lika mycket intresse som A-ekonomin på dagis. Vad hade Gävle varit utan "bränna bocken traditionen"? Jag skulle vilja påstå ingenting.

Nej dags att sluta skämta, men vi svenskar har en hel del galna traditioner.

Männen skickas ju t.ex. ut i skogen med en yxa för att hugga ner ett träd på någon annans tomt, för att i fullfart köra granen hem till hemmets lugna vrå. När väl detta trädet ställs in börjar man pynta den med glitter, kulor, ljus och högst upp i hierarkin en stjärna. Vill man göra det lite överkurs väljer man att lägga julklapparna under granen istället för att en tomte ska dela ut dem.

En annan svensk tradition som vi har haft sedan Arne Weises storhetstid är Kalle Anka. Alla minns vi väl den hemska hackspetten som driver stackars Kalle till vansinne, eller hur Långben håller på att ta kål på sina två bästa vänner (jag hoppas verkligen någon tar hans körkort, hade ju varit livrädd om jag hade mött någon som honom på vägarna). Själv är jag (Björn) faktiskt emot Kalle Anka på julafton, möjligtvis för att det känns för repetitivt men också för att jag inte gillar stilen med en berättarröst (antingen textad eller heldubbat, jag vet att man gör likadant i Polen när man dubbar men jag klarar helt enkelt inte av det). Varje jul sedan fjärde klass har jag därför bojkottat programmet och sett på The Simpsons istället. Funkar mycket bättre och för mig har det nu varit en tradition i snart tio år.

När vi senare kommer till det amerikanska köket under juletider öppnas ögonen upp lite. Det är inte exakt som hemma i vackra Sverige men det finns vissa saker som man känner igen faktiskt:

  • Här i Minnesota har verkligen deras skandinaviska rötter spelat en väldigt stor roll. Ta t.ex. lutfisken eller "lotefisk" som de själva kallar det. Jag har faktiskt fått väldigt många förfrågningar om jag gillar det, men ofta får de höra att det inte tillhör en av mina favoriter, även fast min mors sida av släkten är såld på det. När de äter denna bisarra rätt brukar jag och min far klämma en klassisk pizza istället. Min värdfamilj brukar också ha en speciell brödsort som de kallar för "lefse" (liknar stomp). Populärast på julbordet och tar slut snabbast.
  • En mycket fin dryck som brukar drickas är äggtoddyn (som i Sverige är mer förknippat med påsken). Den amerikanska versionen av detta brukar oftast innehålla muskot och istället för varm mjölk används grädde. Har man tur kan man också få det med lite alkohol i (t.ex. rom & konjak) men den turen har jag inte haft.
  • Precis som i Sverige brukar många ha en klassisk julskinka, men många väljer istället en julkalkon. Jag föredrar den senare, även fast man blir sömnig när man äter det.
  • Skulle jag fråga om Janssons frestelse skulle nog många ögon kolla på mig förvånat. Här i USA är det nämligen potatismos som gäller, och även fast det kanske inte är så fint med mos så funkar det perfekt till kalkonen. Som ni vet slår ibland den ful-kulturella trumman högst.
Men viktigast med julen är väl ändå tomten och vad för finurligt han har i säcken? Utan julen skulle vårt kapitalistiska system falla sönder totalt och vi skulle behöva gå tillbaka till dem stängda dörrarna under Sovjet unionens glans-dagar. Därför har vi på matbloggen skapat en önskelista till våra fans om ni känner att ni skulle vilja skänka oss en gåva såhär i juletider och således stödja det kommersiella systemet:

Björns önskelista:
1. Ett eget land i Sydamerika.
2. En banjo.
3. Veronica Maggio.
4. Ett diplom som någon annan har tilldelats.
5. En Ferrari.
6. Att Ö blir en bokstav i USA.

Davids önskelista:
1. The Millenium Falcon i naturlig storlek
2. Mila Kunis inslagen under julgranen
3. En julgran
4. Ett nytt parkeringskort på Kronoparken
5. Dubbas till "sir", av Storbritanniens drottning
6. En fiskebåt i Thailand






Och då över till det klassiska receptet på en av de mest uttråkade svenska julrätterna:


Köttbullar till julbordet (ca 40-50 st)

1000 g köttfärs
1 dl ströbröd
3 dl mjölk
2 ägg
salt & peppar
1 gullök

Smörj en ugnsplåt med smör.
Finhacka löken.
Lägg köttfärsen, hackad lök, ströbröd, mjölk och ägg i en stor bunke. För extra tuggmotstånd senare, lämna kvar äggskalet.
Blanda runt tills det ser riktigt kletigt ut, salta och peppra efter smak.
Börja rulla små bollar som du lägger på plåten, kan du inte rulla så kan du göra fyrkanter, hexagoner eller andra former som inte hör julen till.
Sätt ugnen på 225 grader och sätt in plåten ca 20-25 minuter.
Öppna med jämna mellanrum för att röra om på plåten så de inte fastnar eller bränns vid.
Ta ut och kolla på en köttbulle om dem är färdiga genom att dela på dem.




Med detta inlägg önskar vi från oss på the Mated Chef, till er alla, en riktigt god jul!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar