lördag 2 juli 2011

Nattens riddare säger godmorgon/godkväll/godnatt

Ja på grund av diverse trötta morgnar efter fester, klassiska verandakvällar, regn, jobb, kärlekstörstande kabelleverantörer, filmkvällar och utlandsresor så har mina inlägg blivit väldigt sporadiskt framträdande.. Tur då att vi har samme gamle Björn som ställer upp med nya tankar om mat att till och med Oprah inte skulle kunna säga nej!

Det jag ska ta upp är då semester som tillbringades i Turkland och den mat som jag upplevt, käkat, tittat, stulit, älskat med, solat med och spytt upp. Vi delar upp det i vad vi åt, vad som fanns och vad som är känt i Turkiet för enkelhetens skull, så även ni mest trögfattade hänger med.

.........................................................

3 blonderade flygvärdinnor, av 5 möjliga
Flygplanskäk, fick precis som Björn, även jag och bestod av lite (b-klass) kyckling med tomatsås, överkokt potatis och räksallad. Efterrätten bestod av en äppelkaka med vaniljsås, samt en kaffe på det hela.
Betyget blev 3 blonderade flygvärdinnor av 5 möjliga, då kaffet och äppelkakan drog upp hela maträtten och att det serverades till filmen "The kings speech".


Under vistelsen i det förlorade landet så bestod mestadels lunchmåltiderna av antingen exotiskt vatten och bröd, vattenmelon och bröd, eller chips och vattenmelon. Riktigt spännande kombinationer.
Men som sagt så var vi inte där för att äta lunch, utan att sprida den svenska kulturen av nubbevisor och klassiska bondebrännor.

För övrigt så åt vi mycket fina turkiska rätter som kebab i bröd, upplevde turkisk afton med bara fina mattraditioner från landet som döner kebab, olika typer av tsatsiki, getoster, lammrätter, pommesfrites och lökringar, och med grädden på moset fick vi se på magdansöser. Det var nästan så man glömde av maten då.

Vidare så serveras det mycket grillade fiskrätter, skaldjur och massor med lök och grönsaker. Kyckling och lamm i grytor och som grillade huvudrätter är populärt och helst med starka kryddor som chili. Dessutom har dem väldigt enkla och roliga namn (i alla fall för oss svenskar) på sina maträtter, som köfte, döner, börek, meze och baklava!

 ..................................................

I Alanya för övrigt så fanns det som på alla andra ställen i hela världen Mcdonalds, BurgerKing, pizzerior, sushibarer, norska restauranger, kebabbutiker och kinarestauranger (den kinarestaurangen som vi åt på drevs av en jamaicansk turk, spännande va?). Man hade även lyckat trycka in en KFC-kopia vid namn Jimmy´s Fried Chicken.

Dessutom så serverades bara en ölsort till oss hela tiden kallad "Efez", men äsch man är väl inte kräsen med det?

Men matupplevelsen i sig var väl... helt okej antar jag? Visserligen så finns 92,6 % av alla rätterna redan i centrala Malung eller inom kommunens gränser, så helt nytt var det väl inte och om det inte redan finns, så kommer det slå upp när som staten tycker det är okej.

Men det som INTE finns här njöt jag av och så klart var käket väldigt gott, speciellt kebaben, även om jag lika gärna kan gå och köpa en på Malungs nya pizzeria. Och på tal om pizzeria så hann jag smälla i mig en helt godkänd vesuvio också! Ingen beasås fanns tillgänglig tyvärr.
Allt som allt så får den turkiska matorgien 3,5 svettiga turkiska busschaufförer av 5 möjliga, för den exotiska kryddningen och matupplevelsen som jag fått under resan!

-------------------------------------------------------

På grund av att vi snackat mat nu hela tiden så kommer jag istället ge recept på en drink som avnjöts igår kväll i goda vänners sällskap:

Rosa Pantern

2 cl Vodka
2 cl Likör 43
2 cl Grenadine
6 cl Mjölk


Mixa ihop i ett grogglas och servera med isbitar.

......................................................................

Nästa gång kommer Björn att berätta om första gången han grilla en ulk och hur man flår den.

Vi ska också försöka klämma in ett avslutningsinlägg för vår hockeyserie och ett helt splitternytt om kvinnorna i våra liv, vi har ju en hel del av dem så att säga.

David out.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar