lördag 20 augusti 2011

Sommarmat del 2

Och så börjar den svenska sommaren gå mot sitt slut med snö, mygg, översvämningar, svenska internationella fotbollsmisslyckande och allt vad det har inneburit! Och Björn drog ju i förrförra inlägget igång om just det ena som vi svenskar alltid måste göra en vacker sommardag förutom att dricka en bärs, grilla.
Likt Fredrik från Solsidan så kan vi inte hålla undan kolen utan slänger ut allt, precis som pyromaner för att elda upp en liten köttbit vi hittat i skogen. Men på sensommaren så lugnar vi ner oss med detta för att istället suga i oss lite kräftor och surströmming som alldeles nyligen haft premiär!
Och det är då denna kräftpremiär jag ska snacka om.


Vad är då kräftpremiären?
Kräftpremiären var förut den dagen på året då man tidigast fick fiska och sälja kräftor på. Anledningen till att man hade en premiär var för att man annars skulle kunna utrota kräftan, precis som all annan jakt.. som varg.. Men den diskussionen ska vi inte gå in närmare på...

Men till slut så tog man bort förbudet och idag kan man fiska och käka kräftor när man vill om året! Men det skulle ändå inte spela någon roll eftersom alla köper såna som är made in China nu för tiden.

Vad är en kräftskiva?
En fest så klart! Och det blir inte så mycket svenskare än så här. Färgglada fula hattar, gubben i månen hängandes i taken, svenska nubbar & snaps, sena utekvällar med massor av musik och bastu med nakenbad! Förut så använde man även kräftskivan som propaganda för att förhindra ett förslag om att förbjuda rusdrycker. Men man sade helt enkelt att dessa drycker KRÄVDES under kräftskivan, så det slopades.


Men vad äter man under en kräftskiva då?
Jamen kräftor, naturleeviis!
Men man serverar också  baguette och oftast en stark ost till, som västerbottensost. Dessutom kan man servera olika sorters pajer vid bordet, till exempel Tacopaj och Crabfishpaj som jag kommer ge recept på nedan. Även klassiska smörgåsrätter som köttbullar, sill och potatis brukar finnas med.

För att avnjuta kräftskivan så kan man spela lite lagom klassiska mer eller mindre svenska låtar som:

Magnus Uggla – Trubaduren
Lasse Stefanz – Rap Das Armas - Parapapa
Roger Pontare – När Vindarna Viskar Mitt Namn
Dire Straits – Walk Of Life



Vad passar för alkoholhaltiga drycker till en kräftskiva då?

Kräftor är redan rätt så salta och har en tydlig smak, därför tar man helst en fin kall öl man gillar som bara har en lagom besk smak eller ett vitt vin med fruktig halvtorr smak. Snaps passar dessutom ALLTID.
  
Så är det något mer man ska tänka på? Ja det kommer bli rätt kladdigt, så försök att hålla raggningar och kramar till efteråt, annars blir det rätt så äckligt..


Crabfishpaj

Pajdeg
150g smör
3 msk vatten
3 dl mjöl 

Fyllning
2 pkt crab fish
1 knippe dill
Riven ost
1 burk stenbitsrom
4 dl creme fraiche


Lägg fyllningen i en skål o blanda allt.
Krydda lätt med: Curry, paprikapulver, cayanne och svartpeppar.

Lägg pajdegsingredienserna i en bunke och blanda ihop. Tryck sedan ut på en lagom stor pajform.
Grädda sen i 10 min.
Häll i fyllningen och grädda i 20 min i 200 grader.

Ta ut och servera med sallad, och var huvudattraktionen på festen under resten av kvällen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar