måndag 10 oktober 2011

Tacoskulturen

Första gången jag åt tacos var jag 10 år. I mitt konservativa tidigare jag såg denna fantastiska rätt ut som något man plockat upp ur komposten. Men en dag i skolan, när bambatanterna lagt fram ett bord av kompostrester och hungern åt upp min mage inifrån fanns det inget val: Jag var tvungen att testa!
Sedan dagen har jag varit fast.

Och nu kanske ni läsare tror att det inte finns något speciellt med tacos. Att det är Svensson Svensson grej som alla gör och har en tråkighetsfaktor på 100.
Det stämmer förvisso till en viss grad, men alla äter inte tacos på samma sätt. Alla gör tacos på sina egna vis och det kan uppstå riktiga kulturchocker bara man sätter sig vid ett annat matbord. Men nu är det också cirka 20 år sedan tacosen framgångssaga började i Sverige. Så det är kanske därför inte konstigt att grenarna på trädet spretar åt olika håll.
Genom min stora släkt har jag sett skillnader som fått ögon att öppnas och förvånade ansiktsuttryck till svar.
Här är lite saker som skiljer oss svennar när det gäller tacos:

  • Det är stor variation på hur vi äter tacos. Vissa äter dem där hårda skalen, andra gillar tortillias (mjuka bröd), andra med nachos & vissa slänger bara på tillbehören på tallriken och äter rakt av. I min familj har det nästan jämt varit tortillias eftersom man jämt kunnat få plats med så mycket mer i dessa.
  • Huvudingrediensen i tacos är oftast köttfärs, men det går ju absolut att variera med annat (såsom kyckling & överkörd räv). Dessutom kryddas detta med den klassiska tacokryddan, för många blir det inte tacos utan den.
  • Dem klassiska tillbehören brukar bestå av grönsaker såsom gurka, tomater & sallad. Oftast brukar också en salsa-blandning stå på bordet tillsammans med riven ost.
  • Vissa använder crème fraiche och andra använder gräddfil. Jag är en av dem som inte använder något av de eftersom jag vill ha en starkare smak (tycker att det blir lite väl Håkan Mild med dessa två)
Dessutom finns många udda tillbehör som vissa väljer att ha i, här är några exempel:
  • I min morbrors familj, där har man russin till tacos. Ja ni läste rätt, russin, något av det vidrigaste jag vet. Tydligen hade de också tyckt det varit konstigt, men efter att ha testat hos en annan familj föll man i den galna fällan. 
  • I min farbrors familj, där hade man en sorts vitlöksdipp till tacosen som man använde istället för guacamolen. Jag blev totalt förtjust över det, men har bara vid ett annat tillfälle använt det som tillbehör.
  • En av mina kusiner använder alltid ananas som tillbehör, men enligt mig skär det sig att blanda in frukter i detta (detta gäller även att blanda in banan som vissa människor gör).
  • Eftersom jag anser att bacon är Guds gåva till människan finns alltid* bacon med på mitt bord. *(När jag har ork att steka det).

Dessutom får ni nu mina tre personer/ställen som lagat godast tacos till mig:

3. Taco Johns tacos:
Nej jag äter inte där varje tisdag för att priset är billigt (skal: 69cent, tortillia: 89cent) utan för kvalitén på maten. Det är helt suveränt gott, och även fast man bara får köttfärs, salsa, ost & sallad så smälter allt i munnen likt en marabou i solen. Det bästa är också att man kan äta det vart som helst! Hemma på motellet, hos dem, på cykeln, bredvid den alkoholiserade lodisen utanför frisörsalongen. Nu kanske ni undrar om jag inte tröttnar på att äta tacos varje tisdag (och ibland på torsdagarna också). Svaret är nej. Taco Johns tacos är helt gudomliga och man tröttnar aldrig!


2. Kusin Rogers tacos:
Man tror inte att en man som äger ett bussbolag ska vara en sådan mästerkock som han verkligen är, men ska sanningen fram är han ett geni i köket. Man skulle kunna säga att han är både "Han är både snickare & polis" (det var någon tant i Sörsjön som myntade det uttrycket för länge sen). Nu har jag inte ätit tacos där på ett par år, men jag vet att en sådan talang som han besitter inte försvinner ut i intet. Och jag förstår ärligt talat hur det kan vara så gott, men vissa saker ska man inte lägga för stora värderingar kring.

1. Mammas tacos.
"Mammas mat är alltid bäst" säger många. Men i mitt fall stämmer verkligen det. Ingen kan göra sån fantastisk tacos som hon. När hon lagar tacos är det som Rögle stänkt in ett mål mot ärkerivalen Malmö. Det är en helt underbar känsla som sprider sig i kroppen och man hamnar i ett tillstånd där man bara vill njuta utav livet.
En sak som gör min mors tacos speciell är att hon inte använder tacokryddan (VAAAAA?!?!?!?! DET GÅR INTE HATTA HATTA USCH FYYY!!! INTE TACKOSS UTAN KRYDAN!!!!). Istället använder hon sambal oelek och diverse andra kryddor för att "hotta" upp färsen. Hur konstigt det än må låta så är det en guldmedalj. I somras när jag hade mitt 20års kalas för släkten, stod hon hela dagen och lagade mat (det var väl cirka 30 personer där). Gissa om det blev succé. Bästa måltiden i mitt liv.

Nu kanske ni undrar vad jag äter när jag äter tacos. Det är en bra fråga och bra frågor kräver ju som ni redan vet ett svar, men självklart kommer Björns kramgoa tacosblandning:

Köttfärs (med tacokrydda, om inte mor gör den)
Bacon (om ork finns)
Gurka
Tomat
Riven ost (har jag börjat äta tack vare taco johns)
Stark salsa (sådär så det bränns)
Guacamole (ska också vara stark)
Vitlöksdippen/blandningen (självklart ska den vara stark).

Sedan spelar det ingen roll för mig om det är tortillias eller skal, båda har sina fördelar.

Nu är frågan till er läsare hur ni helst äter tacos, med vilka tillbehör & med vilket sällskap?
En lycklig person som kommenterar kommer vinna ett hemligt pris signerat oss mästerkockar.

Så hörs vi tills vidare!
(och nej, taco in a bag slår inte vanlig tacos, även fast det är jävligt gott!)

1 kommentar:

  1. mjuka tortillas OCH nachos (men dom e hårda)
    sojafärs
    rå gul/röd lök
    röd paprika
    gurka
    majs
    tomat
    fräst vitkål
    salta jordnötter
    sås gjord på soyghurt eller tahini med vitlök
    stark salsa
    mmMMMmMMMMmmmmmmmmmMMMMMm!!

    SvaraRadera