söndag 11 mars 2012

Med stavar i solarplexus och geväret á la finska vinterkriget

En vecka har gått efter att den årliga plågan för alla oss västerdalsbor, då blåbärstörstande skidåkare med tajta kroppsstrumpor invaderar Dalarna och riksväg 71.
Självklart är vi här på The Mated Chef sena med det som händer under veckorna och att försöka sammanfatta det, men det har inte med att vi är tröga, har svårt att skriva & stava eller tappat lusten att dela med oss av våra geniala idéer. Vi är bara jäkligt lata.

Så varför åker man till en skidstart klockan 5 på morgonen, för att i väntan på att få sätta skidorna i spåret, tvingas huka sig ner bland husbilar och tyskar för att uträtta sina behov? Varför utsätta kroppen för en 9 mils lång skidåkning bland 15 000 andra åkare som gör att det känns som man är med i finska vinterkriget, på grund av alla otrevliga åkare som knuffar sig fram med stavar och knivar? Ja svaret är inte lätt och ska vi vara ärliga så vi vet det kort och gott inte.
Visst är det en svensk klassiker, men va är då klassiskt i Sverige? Vi skulle kunna gå in på vad Platons filosofiska teorier anser men då skulle hälften av er dö i tristess, och resten skulle sluta läsa bloggen. Alla ni 8 stycken.

Men i alla fall så lyckades en åkare som The Mated Chef sponsrat att ta sig igenom hela loppet, utan att kollapsa av andnöd och smärtan från nageltrång som han klagat på för någon månad sen. Och enligt honom så gör man det bara för att få dricka skidåkarens egna dunderhonung och doping (förutom det vanliga dopingmedlen); Blåbärssoppan.

Här kommer därför lite av en tre små rätter av naturens egna små oborttagbara (är det ens ett ord?) paintballkulor, låt det smaka!

Karlekons första medalj inom vasaloppet (ignorera namnet)

Blåbärsoppa
1 dl socker
4 dl vatten (du får väl höfta till med hur mycket vatten och socker, beroende hur tjock och söt/sur du vill ha soppan)
300 g blåbär
1 msk maizena

Koka upp vattnet med sockret och rör runt tills sockret är upplöst. Häll i blåbären och låt sjuda upp. Tillsätt sedan maizena (lös upp i lite vatten först) och rör om.
Sila sedan antingen bort bären eller häll upp allting bara i en kopp.

 
Blåbärsmojito
½ citron
100 g blåbär
3 msk råsocker
1 näve myntablad
16 cl ljus rom
2 dl mineralvatten
jäkligt mycket is 

Skär citronhalvan i skivor. Fördela skivorna, myntan, blåbär, socker och rom i glasen och pressa alltihop med t.ex. en muddlare (inte mugglare) så att smakerna släpper loss! Toppa med mineralvatten och massor med is och servera dina törstiga gäster omedelbart.


Blåbär med flytande honung, yoghurt och mandlar
1 msk skalade mandlar
150 ml grekisk yoghurt
2 msk flytande honung
250 g blåbär

Rosta/stek mandlarna i en stekpanna över medelvärme tills dem är gyllenbruna. Slit inte ögonen (inte ens brunögat) från dem, då de lät bränns vid. Häll över i en bunke och låt svalna.
Mixa ihop yoghurten & honungen, tillsätt sedan bären. Rör ihop ordentligt utan att förstöra allt för många bär. Dela sedan upp i små serveringsskålar. 
Strö över med mandlarna och tillsätt mer honung om du vill.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar